Alles wat je moet weten als je 18 wordt

9 maart 2020

Mijn cliënt, Tamara belt mij in paniek op: ‘Ashli was gisteren bij haar orthodontist en volgens hem was er iets met haar zorgverzekering. Weet jij hoe dat kan, ze staat toch gewoon bij mij op de polis’?

Ik raak nu ook lichtelijk in paniek: ‘Ashli is in September 2019 toch 18 jaar geworden? Hiervoor heb ik je nog informatie toegestuurd. Heb je deze niet ontvangen’? Tamara antwoord: ‘Jazeker, maar we hadden nog geen tijd ons hierin te verdiepen. Maar nu even terugkomend op mijn vraag, heb jij haar uitgeschreven of zo’?

Ik leg Tamara uit dat Ashli vanaf haar 18deeen eigen zorgverzekering moet hebben. Alle zorgverzekeraars sturen je ruim op tijd een brief dat je kind een eigen polis krijgt. Tamara bevestigd dat ze een dergelijke brief wel heeft ontvangen, maar niet goed heeft gelezen. Gelukkig blijkt Ashli wel verzekerd maar de, aan haar gerichte, brieven van haar zorgverzekering nooit te hebben geopend.

Ik beloof Tamara dat ik contact opneem met de zorgverzekeraar. Ashli blijkt inmiddels al een achterstand te hebben van 3 maanden premie. Ze werken mee aan een oplossing en de achterstand mag Ashli betalen zodra ze alsnog haar zorgtoeslag ontvangt .

Ik heb de medewerker van de zorgverzekeraar nog aan de telefoon als mij te binnen schiet dat Ashli bij de orthodontist was geweest. Ik vraag nog maar even hoe het zit als je met 18 nog een beugel hebt. Het antwoord valt tegen; bij deze zorgverzekering gaat de vergoeding van € 1500,00 naar € 500,00 en ze komt hiervoor alleen nog in aanmerking als ze voor haar 18deniet de maximale vergoeding heeft ontvangen. Ashli heeft de maximale vergoeding al ontvangen, dus vanaf haar 18demoet ze alle kosten voor orthodontie zelf betalen!

Ik voorzie dat Ashli zonder hulp schulden gaat maken. Moeder deelt mijn zorgen en in overleg met haar neem ik contact op met de thuisadministratie. Zij gaan Ashli helpen met het aanvragen van een digid, een bankrekening en de zorgtoeslag. Ook maken ze samen een budgetplan en ze schrijven een fonds aan voor de orthodontie behandelingen. Hopelijk komt het goed.

Tot uw kind 21 jaar wordt, bent u  overigens verplicht om uw kind financieel te ondersteunen. Maak duidelijke afspraken over wat uw kind van u kan verwachten. Maak bijvoorbeeld samen een budgetplan. Spreek ook iets of over de zorgtoeslag. Als uw kind thuis blijft wonen en u de zorgverzekering betaald, dan is het logisch dat u ook de zorgtoeslag ontvangt.

. Meer informatie over dit onderwerp? Kijk op https://www.wijzeringeldzaken.nl/op-jezelf/8-dingen-die-je-moet-regelen-als-je-18-wordt/. Hier staat een fantastisch checklist op.

Postbus 132
7570 AC Oldenzaal

Bezoekadres Profez BV
Welbergweg 23
7556 PE Hengelo
Alleen op afspraak