Is uw budget in balans?

22 maart 2020

Het is druk bij de milieustraten. Doordat veel mensen gedwongen thuis zitten door het Corona Virus, zijn we massaal begonnen aan het opruimen van de tuin en het huis.

Misschien is dit ook een goed moment om uw administratie eens op te ruimen, te ordenen, eens een budgetplan te maken of eens kritisch naar uw uitgaven te kijken? Wellicht betaalt u iedere maand nog voor een abonnement waar u al maanden geen gebruik van maakt of bent u onnodig of dubbel verzekerd!

Het Coronavirus raakt helaas velen van ons ook in de portemonnee en zij gaan een financieel onzekere toekomst tegemoet.

Uit onderzoek blijkt echter dat iemand die overzicht heeft op zijn geldzaken minder vaak betalingsachterstanden of schulden krijgt. Het NIBUD heeft daarom vier vuistregels geformuleerd:

  • Checkwekelijks uw saldo en uitgaven
  • Planjaarlijks uw inkomsten en uitgaven
  • Spaarmaandelijks 10% van uw inkomen
  • Bewaar en order uw administratie

Voor mij persoonlijk gaf het rust en overzicht om een jaarbegroting te maken. Ik heb mijn begroting gemaakt aan de hand van drie maanden bankafschriften. Ik schrok enorm van mijn uitgave patroon; ging ik zo vaak naar de supermarkt en had ik al die kleding en drogisterij producten nu wel echt nodig? Waarom had ik dat abonnement op de sportschool nog niet opgezegd; ik was daar al een half jaar niet geweest?

Om mijn uitgaven beter onder controle te houden heb ik ervoor gekozen een extra bankrekening te openen. Iedere eerste van de maand stort ik hier een bedrag op voor mijn huishouden en voor éénmalige uitgaven zoals bijvoorbeeld kleding, een verjaardagscadeau of uitgaan.  Is het geld op deze rekening eerder op dan de start van de nieuwe maand? Dan moet ik het even rustig aan doen; ik maak de vriezer leeg en ik doe even geen éénmalige uitgaven meer.

Wilt u ook een jaarbegroting maken? Stuur een mail naar aanmelden@profez.nlen u ontvangt van ons een Excel bestand waarin u al uw inkomsten, uitgaven en reserveringen kunt vastleggen.

Blijkt uit de begroting dat actie noodzakelijk is? Wilt u besparen op bepaalde uitgaven? Of wilt u voor meer inkomen zorgen? Op www.berekenuwrecht.nl kunt u uw gegevens invullen en u ontvangt direct een persoonlijk overzicht van waar u recht op heeft. Op https://www.nibud.nl/consumenten/vergelijk-uzelf/vergelijkingsbedragenkunt u uw uitgaven vergelijken met anderen, bijvoorbeeld uw elektriciteitsverbruik.

Is uw begroting niet (meer) in balans en hebt u het gevoel dit niet alleen te kunnen oplossen? Neem contact op met uw gemeente. Zij wijzen u de weg naar de juiste hulpverlenende instantie.

Postbus 132
7570 AC Oldenzaal

Bezoekadres Profez BV
Welbergweg 23
7556 PE Hengelo
Alleen op afspraak