ouderen mishandeling

9 juli 2019
Huiselijk geweld

Ze is 83 jaar, haar man is drie jaar geleden overleden. Ze heeft alleen nog haar zoon. Vol goede moed had ze haar leven weer opgepakt, maar nu zit ze er helemaal doorheen. Ze heeft ontdekt dat haar zoon, haar steun en toeverlaat, haar bankrekening heeft leeggehaald. Hij zou haar financiën doen, maar hij zorgde alleen goed voor zichzelf. De huur en energie zijn niet betaald, bij de zorgverzekering is een achterstand ontstaan en haar ‘spaarpotje’ voor haar uitvaart is leeg.

Een tijdlang is het stil in de kamer. Ik hoor alleen het tikken van de klok en ik zie een vrouw die gedachteloos haar hondje aait. Ze huilt zonder geluid, de tranen lopen over haar wangen. Ze heeft schulden, maar het ergste is dat ze zich verraden voelt door haar zoon. Ze is niet alleen haar geld kwijt, maar ook haar zoon.

Ik weet niet wat ik moet zeggen en ik knijp haar even in de arm als gebaar van troost. Ik zeg haar dat ik haar graag wil en kan helpen, maar om haar te beschermen tegen haar zoon zal ik haar onder bewind moeten nemen. Ze voelt zich opnieuw slachtoffer en ik kan niet anders dan dit beamen. Het zal een aantal jaren duren voordat ze weer schuldenvrij is. Ik verzeker haar dat ik mijn uiterste best ga doen en dat ik haar zoveel mogelijk zal steunen in deze moeilijke tijd.

We zijn nu een jaar verder en ze hoeft gelukkig niet in het wettelijke schulden traject. Alle schuldeisers zijn akkoord gegaan met een minnelijke regeling. Een aantal bedrijven heeft de schuld zelfs kwijtgescholden nadat ze hadden vernomen wat er was gebeurd. De komende drie jaar gaan zwaar worden, maar we vechten ons er samen doorheen.

Steeds vaker krijgen wij klanten die het slachtoffer zijn geworden van ouderen mishandeling. Hartverscheurende en heftige situaties die ons niet in de koude kleren gaan zitten. Uit cijfers blijkt ook dat ouderen mishandeling vaker voorkomt dan je denkt; in 2013 zijn in totaal 1703 meldingen geregistreerd bij het Steunpunt Huiselijk geweld. Dat is een stijging van 66% ten opzichte van 2012 en een verdubbeling van het aantal meldingen in 2010. Helaas is dit nog maar het topje van de ijsberg.

Niet voor niets heeft de Overheid besloten een campagne te starten om het taboe te doorbreken en aandacht aan dit onderwerp te schenken. Maak jij je misschien zorgen om een oudere in je omgeving? Blijf er niet mee rondlopen. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten en ontdek hoe je in actie kunt komen op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Postbus 132
7570 AC Oldenzaal

Bezoekadres Profez BV
Welbergweg 23
7556 PE Hengelo
Alleen op afspraak